Traditii si obiceiuri de nunta, de la A la Z!

Din Banat in Oltenia, din  Ardeal pana in Maramures fiecare zona are traditiile sale, cu mai multe perechi de nasi, cu bradul, udatul sau petrecerea ce tine 3 zile si 3 nopti, dar toate incep cu….

CEREREA IN CASATORIE SI INELUL DE LOGODNA

Cerere in casatorie sau petitul este prima dintre traditii respecata in mai toate zonele tarii. Viitorul ginere insotit de parinti si frati merge la viitoarea mireasa pentru ai cere mana in fata parintilor sai. Odata cerere acceptata, se ofera inelul de logodna, deja adus la petit sau urmand a fi cumparat in perioada imediat urmatoare.

ALEGEREA NASILOR

In decursul anilor aceasta etapa si-a minimizat ecoul, din vremuri stravechi stim ca nasul era figura centrala a nuntii, urmat de mireasa, ginere, nasa si parintii tinerilor casatoriti.Paradoxal, nu?Acum mireasa este figura centrala a nuntii iar nasii  sau parintii spirituali se aleg de cele mai multe ori avand in spate o prietenie veche sau o relatie apropiata.

Oricare ar fii motivul ce a stat la baza alegerii nasilor si implicit al acceptului lor, relatia trebuie sa fie bazata pe respect, intelegere si ajutor reciproc.

Tot strans legat de nasi, putem vorbi de Plocon. In traditie, acceptarea  acestui „cadou” adus de tineri celor ce si-i doreau ca nasi simbolizeaza acceptul nasitului.

Acum, tinerii, iau nasilor un cadou simbolic, fie inainte, fie dupa nunta ca un gest de multumire.

Obligatiile nasilor – acestia cumpara voalul miresei, lumanarile de cununie si suporta cheltuielile Slujbei de Cununie.

CAVALERII SI DOMNISOARELE DE ONOARE

In general, cupluri ce inca nu s-au casatorit sunt ajutoarele mirilor in ziua evenimentului. Ei au rolul de „frati” in sensul ca ofera tot ajutorul lor, cavalerii la casa mirelui, la barbierit, impotobitul bradului, domnisoarele de onoare la casa miresei, o ajuta la imbracat, la aranjat si de asemenea sunt responsabile cu cele necesare in ziua evenimentului, mici lucruri aparent fara importanta(ace de sigurata, bolduri, pantofi de schimb).

Domnisoarele de onoare sunt si cele ce pun flori invitatilor, in general la salonul de eveniment.

In ziua nuntii cavalerii de onare sunt cei ce pornesc nunta si stau in fruntea alaiului. Acestia iau lautarii si merg la casa mirelui pentru obiceiul ce sugereaza transformarea flacaului in barbat si anume…

BARBIERITUL MIRELUI

De la acest punct se considera mirele apt de a conduce o familie si responsabil de bunastarea familiei. Dupa acest obicei, din casa parinteasca mirele, cavalerii si parte din alai pleca spre casa nasilor unde acesta da nasei buchetul iar nasului in anumite parti ale tarii ii prinde papionul.

VOALUL MIRESEI

Cumparat de catre nasi, si daruit miresei acest pas marcheaza inceperea pregatirilor pentru mireasa. Nasa, conform traditiei, aranjeaza parul miresei si prinde voalul. De asemenea imbreuna cu domnisoarele de onoara o ajuta la imbracat si prinderea accesoriilor.

Mireasa trebuie sa poarte “Something old, something new, something borrowed”/Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat.

Cu siguranta ati auzit de aceste lucruri, dar posibil sa nu stiti ca aceasta traditie provine din Anglia secolului XIX-lea si reprezinta:

  • ceva vechi – uniunea tinerei cu femeile din familia sa ce i-au fost exemplu, mama, bunica, acestea ii dau un obiect, o mostenire de familie(bratara, inel, colier) ce o vor insoti si calauzi pe tanara in viitoarea viata de familie.
  • ceva nou – simbolizeaza speranta norocului si prosperitatii in casatorie. Inceperea unui drum nou, in care se pun toate sperantele. Acest lucru este in general marcat de rochia de mireasa care este noua si special croita pentru ea.
  • ceva imprumutat – un obiect ce apartine unei femei deja casatorite ce este fericita si implinita in casatorie (poate fi o bratara, o pereche de cercei).

De asemenea auzim si de folisirea a „ceva albastru „, simbolizand siguranta dar si culoarea masculinitatii, albastru a devenit o culoare des intalnita printre culorile de nunta.

BUCHETUL MIRESEI

Este dat de catre ginere cand mireasa il intampina acasa, simbolizeaza o viata plina de iubire, infloritoare si totodata pura. Ea, in semn de mutumire, pune cocardele domnisoarelor de onoare, flori in piept nasului dar, in primul rand, ginerelui.

Buchetul miresei -fototime

HORA MIRESEI

Acasa la mireasa, impreuna cu tot alaiul, hora miresei este motiv de bucurie si totodata pregatire pentru petrecerea ce va urma.

TURTA MIRESEI

Nasa este cea care rupe turta deasupra capului miresei si tot ea o imparte nuntasilor pentru noroc. In anumite zone concomitent cu ruperea turtei se sparge un pahar cu vin dupa ce mireasa a gustat de 3 ori din el, spargerea lui simbolizeaza inlaturarea ghinionului si cu cat cioburile sunt mai mici cu atat casnicia va fi mai fericita.

MERSUL IN ALAI

Mersul in alai catre Biserica, in fata vor sta un cavaler si o domnisoara ce vor purta lumanarile semn de viata luminata pentru tinerii miri, apoi mireasa si nasul, nasa si mirele, socrii mari si socrii mici. Intotdeauna mireasa va sta la stanga mirelui in Biserica, lucru ce il vor face toate femeile in timpul slujbei de a sta la stanga sotilor sau a partenerilor lor.

Mare atentie pana dupa Slujba de Cununie cele 2 lumanari nu trebuie sa stea impreuna, daca drumul pana la Biserica se va face cu masina, mireasa, nasul si domnisoara cu lumanarea vor merge intr-o masina iar nasa, mirele si cavalerul in alta masina.

La plecare din Biserica mirii vor fi impreuna si la fel si lumanarile vor arde una langa alta.

SCHIMBUL DE VERIGHETE

Poate deja ai auzit sau poate nu de legenda egipteana ce spune ca o singura vena de pe degetul inelar de la mana stanga duce direct la inima, de aceea pe acest deget, inelarul mainii stangi, se pun verighetele pentru a simboliza uniunea vesnica.

In timpul slujbei preotii savarsesc intai logodna, pun verighetele mirilor pe mana dreapta, dupa slujba de logodna le inverseaza intre ele in cadrul slujbei de cununie,  si le vor aseza, asa cum am spus, la locul lor vesnic pe degetul inelar al mainii stangi.

punere verighetelor -simbol

INCERCAREA DE A SE CALCA RECIPROC PE PICIOR

La sfarsitul slujbei, preotii impreuna cu mirii, nasii si lumanarile savarsesc dansul Isaiei, in care mirii vor incerca sa se calce reciproc pe picioare, asa cum spune traditia primul calcat va fi cel dominat in casnicie…dar cum intr-o casnicie nu vorbim de dominatie ci de respect si dragoste, aceasta superstitie de nunta este mai mult un joc.

O  MIREASA INCA NECUNUNATA SA NU ZAREASCA O ALTA MIREASA

Inainte de slujba se spune ca aduce ghinion ca o mireasca inca necununata sa zareasca pe o alta cununata sau nu, de aceea este de dorit sa iti feresti privirea de la a vedea o alta mireasa pana dupa slujba. O data cu iesirea din Biserica poti privi alte mirese.

ARUNCAREA CU GRAU SI OREZ PESTE PROASPETII MIRI

Multa bogatie si prosperitate, sugerata de graul si orezul aruncat peste miri la iesirea din Biserica de catre toti nuntasii ce au fost prezenti in Biserica si au ganduri curate pentru tanarul cuplu.

Din acest considerent batranii spun ca graul aduce fertilitate in cuplu iar lautarul ce canta la iesirea din Biserica are menirea de a alunga spiritele rele.

INTRAREA IN SALONUL CE VA GAZDUI PETRECEREA

Se va face in aceeasi formula in care s-a iesit din Biserica, primele vor fi lumanarile, apoi mirele si mireasa, nasii, socri mari si cei mici.

HORA MIRESEI(HORA VIVA)

Este hora cu care se incepe petrecerea de nunta si care se va desfasura in momentul cand majoritatea invitatilor a ajuns la locul desfasurarii petreceri. Este hora in care se „joaca” lumanarile aprinse, purtate de nasi, si la care participa, obligatoriu, toate oficialitatile petrecerii: mirele si mireasa, nasii, domnisoara si cavalerul de onoare, socrii mari si socrii mici si, la libera alegere, invitatii.

VALSUL MIRILOR (DANSUL MIRILOR)

Traditionalul vals al mirilor sau modernele dansuri ce azi sunt tot mai prezente la nunti, indiferent de natura sa, primul dans al serii il vor face mirii, urmati de nasi de regula pentru o a doua melodie. De aici seara petrecerii incepe in acorduri diferite, zambete si miri nedespartiti pana la …..batranete

dansul mirilor - fototime

FURATUL MIRESEI

Poate unul dintre cele mai cunoscute momente din cadrul unei nunti. Stilul clasic de furt al miresei pentru care se cere rascumparare mirelui, a inceput sa fie inlocuit(in bine) de un furt modern al ambilor miri si ducerea lor intr-un loc romantic, pret de cateva minute, asta daca cei apropiati lor s-au gandit deja la o mica improvizatie pe aceasta tema.

TORTUL DE NUNTA

Asa cum vorbim de meniuri dintre cele mai variate la nunta si gama de torturi ofera mutiple posibilitati de a alege, indiferent de forma, marimea sau ingredientele, mai mult sau mai putin comerciale, din compozitia sa. Taiatul tortului este un motiv de bucurie, o viata dulce si senina ca si acordurile melodiei „La multi ani”, cantata de cele mai multe ori la taiatul tortului.

tort de nunta traditional

SCOATEREA VOALULUI

Nasa scoate voalul miresei si il pune de regula domnisoarei de onoare, in anumite zone mireasa este cea care pune voalul viitoarei fete ce doreste sa  sa se marite. Marcheaza trecerea tinerei de la viata de fata la cea de femeie in care are ale prioritati.

ARUNCATUL BUCHETULUI SI AL JARTIEREI

Momentul mult asteptat in care mireasa arunca catre tinerele necasatorite buchetul, cea care il va prinde conform traditiei va fi urmatoarea mireasa, la fel se intamapla si in cazul jartelei, simbol al feminitatii, mirele ia jarteaua proaspetei sale sotii si o arunca cavalerilor, cel ce o prinde va fi urmatorul mire.

TRECEREA PRAGULUI CASEI IN BRATE

Mirele cu mireasa in brate va trece pragul casei lor, simbol al uniunii si al purtarii de grija, pasii lor vor fi de acum inainte impreuna

Si cand credeam ca petrecerea s-a incheiat…

CIORBA DE POTROACE

A doua zi dupa nunta, apropiatii se strang la casa proaspetilor casatoriti si sunt servici cu ciorba de potroace, un obicei ce si-a pierdut in ultima vreme din puterea de baza, aceea ca tanara sotie este o gospodina desavarsita.

LUNA DE MIERE

Perioada imediat urmatoare nuntii in care cuplul ramane singur pentru a petrece primele zile din noua viata. Destinatii exotice sau locuri pitoresti, la mare sau la munte sunt clipe unice in care voi va indragostiti din ce in ce mai mult si va bucurati de noul statut.

luna de miere -fototime

Iar acum putem spune….„Si au trait fericiti pana la adanci batraneti”, fie ca alegeti sa tineti cont de traditii fie ca nu sunteti legati sentimental de acestea si alegeti sa nu tineti cont de ele, nu uitati ca nunta este un eveniment unic si trebuie sa fiti fericiti si totul sa fie pe placul vostru, voi sunteti cei ce dati totul nuntii, tu mire si tu mireasa nu incercati sa faceti din nunta voastra doar o petrecere la care toata lumea sa se simta bine, faceti din nunta voastra una minunata prin felul vostru de a fi.

Articol preluat de pe fototime.ro